Csaló e-mail

Gyakorlati példákkal sokkal könnyebb ábrázolni, milyen csalafintaságokkal próbálkoznak a csalók, ha azt akarják elérni, hogy megnyissuk az általuk küldött e-maileket. Résen kell lenni, mert ha a bennük szereplő linkre vagy csatolmányra kattintunk, hozzáférhetnek akár a számítógép tartalmához vagy a bankszámlánkhoz is!

De honnan látszhat, hogy jobb, ha meg sem nyitjuk az e-mailt?

  • Ismerem a feladót: csaló / talán / nem csaló

Attól, hogy a feladó ismerős, nem biztos, hogy hiteles a levél.

A feladó nevét a legegyszerűbb úgy megadni, hogy az ismerősnek tűnjön: egy nagy szolgáltató neve például tökéletes csali, hiszen ki akarná elsumákolni az áramszámla befizetését vagy az adóbevallás beküldését?
De vigyázat: a feladó ismerősen csengő neve nem jelenti azt, hogy tényleg egy hivatalos cég küldte az e-mailt.

Az alábbi képen látszik egy példa: a NAV hivatalos oldalának címére (nav.gov.hu) hajaz a feladó neve, viszont nagyon egyszerű rájönni, hogy nem tőlük érkezett a levél. Hogyan? Az egeret kattintás nélkül (!) mozgassuk a feladó nevére, így a felugró buborékban megjelenik a feladó e-mail címe. Garantált, hogy a NAV nem a bearpup (medvebocs) címről fog nekünk levelet küldeni.

Tipp: a partnereink e-mail címét (családtagok, szolgáltatók, kollégák) mentsük el a levelezőrendszer névjegyei közé!

  • Fontos a levél tárgya: csaló / talán / nem csaló

Ha a levél tárgya kattintásra ösztönöz, a legjobb döntés nagy ívben elkerülni. Kivéve persze, ha kolléga kér segítséget, ez esetben az előbbi pont a mérvadó.

Hasonlóan a feladóhoz, a levél tárgyát is igyekeznek úgy megadni a csalók, hogy az fontosnak, sürgetőnek tűnjön, és így gondolkodás nélkül rákattintsunk. A tárgy alapján nem érdemes ítélni, ha fontosnak tűnik, a fentebb leírt módon ellenőrizzük a feladót!

  • Spam mappába jött a levél: csaló / talán / nem csaló

A spam szó azt jelenti: kéretlen levél. Az angol szó eredetileg egy Amerikában konzervként forgalmazott hústermék neve (SpamSpiced Pork And Ham, magyar megfelelője a löncshús), amely a Monty Python angol komikuscsapat Monty Python Repülő Cirkusza című tévésorozatának egyik jelenetében tűnt fel. Itt a „kéretlenül ránk erőltetett valami” jelölője.

A legtöbb levelezőrendszer automatikusan felismeri a kéretlen e-maileket, és nem a bejövő levelek közé, hanem külön mappába sorolja őket. De vigyázat! Valós szolgáltatók levelei is érkezhetnek ide, mert a nagy tételben, több ezer ügyfélhez kiküldött e-mailek a levelezőrendszer érzékenységétől függően szűrésre kerülhetnek.

Javaslat: a spam mappát ne nagyon nézegessük, és lehetőleg nem kell onnan semmit megnyitni. Kivéve persze, ha kifejezetten várunk egy e-mailt, ami a beérkező levelek közé nem érkezik meg (pl. regisztrációs levél).

Még mindig kétes az ügy?

Ha egy e-mail kapcsán elbizonytalanodunk, inkább kérjük ki egy nagyobb tapasztalattal rendelkező ismerősünk véleményét, de nem célszerű “lesz, ami lesz” alapon megnyitni egy gyanús levelet!

De mi történhet a levél kinyitása után? A következő bejegyzésből kiderül!

Theme: Overlay by Kaira