Categories:

Nem minden program szórakoztató játék vagy hasznos alkalmazás. Vannak programok, amelyeket adatlopásra vagy számítógépek tönkretételére készítettek. Gyakran ártalmatlannak látszanak, és sokszor nehéz észrevenni, hogy áldozatul estünk.

A tudtunkon kívül a gépünkön tevékenykedő programokat rosszindulatú programoknak nevezzük. Ide tartoznak a

  • férgek A féreg olyan rosszindulatú program, amely számítógépről számítógépre mászik. A férgek nagyon le tudják lassítani a számítógépeket és hálózatokat. Az első féregprogram gyakorlatilag megbénította az internetet 1998-ban
  • trójaiak A trójai olyan rosszindulatú program, amely ártalmatlannak álcázza magát.
  • vírusok Ahogyan a valódi vírusok az emberi testben, a számítógépes vírusok is lemásoltatják magukat. Általában e-mail, pendrive vagy más fájlátviteli megoldások útján terjednek.
Mi a rosszindulatú programok célja?

A vírusok, a férgek és a trójaiak mind be akarnak hatolni a számítógépedbe. De mit tesznek, miután bejutottak? Törölhetnek vagy tönkretehetnek fájlokat, lophatnak bejelentkezési jelszavakat, vagy átvehetik az uralmat a géped felett egy nagyobb akció szervezett végrehajtása céljából.

Zombihálózat (botnet) A botnet megfertőzött gépek hálózata, amely felett valaki átvette az uralmat, hogy tömegesen küldjön kéretlen leveleket, vagy egy weboldalt elárasszon lekérésekkel, és így megbénítsa.

Szerencsére nem vagyunk eszköztelenek a rosszindulatú programok ellen. A védelmet nyújtó programok kereskedelme nagy üzlet, számos szolgáltató verseng egymással.

  • Vírusirtó programok A vírusirtó program azonosítani próbálja az illetéktelen behatolót. Úgy szűri ki a rosszindulatú programokat, hogy megvizsgálja a gépen lévő fájlokat, és összeveti őket a vírusokról szóló adatbázisokkal.
  • Tűzfalak A tűzfal célja, hogy kiszűrje az összes, a hálózatról érkező illetéktelen behatolót. Az internetről érkező minden adatot megvizsgál.

Forrás: Carol Vorderman: A bináris kódtól a játékkészítésig lépésről lépésre, 212-213. o.

Comments are closed